Grundgarderoben för olika stilar

Är du ute efter ett nytt jag, en ny stil och lite förnyelse i garderoben? Du kan blanda stilar hur du vill, det finns inga fasta regler när det kommer till mode! Det kan vara intressant att lära sig lite mer om olika stilar och vilka klädesplagg som kännetecknar dem.

Goth

Gotharstilen uppkom för bara två årtionden sedan och var ett svar på punkens genomfart. Det började så klart i musikens värld med band som Siouxsie och Bauhaus som gick till mörkare och dystrare toner och scenkläder. Stilen kännetecknas av viktoriansk sorgemode med mörka kläder, höga topphattar, svart spets, mörk sminkning och stilen som rådde på 1800-talet i England.

För att härma stilen ska du titta på kläder i äldre stuk, fokusera på mörkare toner och sminka dig kraftigare och mörkare. Svarta eller röda kläder med spets, den lilla svarta klänningen och teman från skräcklitteraturen passar perfekt.

Sport

Sportmodet har funnits länge men det vara bara några år sedan som det blev en del av det allmänna modet. Det blev vanligt att se en person på jobbet eller i stan i träningsleggings och sköna funktionströjor. Just funktionstyget är nog sportmodets främsta kännetecken. Sportmodet är inte bara för dem som älskar att träna, tränings- och sportkläder är faktiskt lika sköna att bära under fredagsmyset i soffan.

Funktionstyg har behandlats på insidan med en tunn plastfilm som transporterar bort fukt från kroppen och håller kroppen torr trots att du svettas under passet. Plastfilmen är tillräckligt porös för att små svettpärlor ska ta sig igenom, men med så pass små hål att vattendroppar inte tar sig igenom.

Rockabilly

Rockabilly handlar om en kärlek till 50-talets mode, livsstil och musikstilen med samma namn. För män är det dåtidens rockstil med skinnjacka och tajta jeans som gäller, kvinnorna bär klänningar med underkjolar och välstylat hår i fina uppsättningar. Rockabillystilen är populär hos raggare och hårdrockare. Den vit- och rödprickiga klänningen är ett kännetecken på samma sätt som mannens fedorahatt eller skinnjackan.